جو دو سر گیاهی است علفی به ارتفاع تا یک متر یا بیشتر، دارای میوه‌های شبیه به
جو و منتهی به دو نوک باریک.

برگ‌های این گیاه باریک، بلند و نوک تیز است. ساقه‌ی آن نسبتاً نازک و قسمت مورد
استفاده‌ی گیاه، دانه‌ی آن است. جو دو سر از خانواده گندمیان است و دارای گل‌های
بسیار ریز و نامشخص بوده و این گل‌ها در دستجاتی که اصطلاحاً سنبله نامیده می‌شوند
قرار گرفته‌اند. هر سنبله توسط دو برگچه کوچک که پوش یا گلوم نامیده می‌شوند احاطه
شده است و گلوم ها دارای زواید دراز نخی شکل می‌باشند که ریشک نامیده می‌شود.

 

 

جو دو سر در مقایسه با دیگر غلات، از ارزش غذایی بالایی برای انسان
برخوردار است و از نظر چربی و پروتئین، بسیار غنی می‌باشد. قسمت اعظم جو ذخیره شده،
به مصرف خوراک دام می‌رسد؛ ولی توجهات اخیر به فیبر موجود در جو دو سر، کاربرد
انسانی آن را نیز افزایش داده است. عصاره‌ی جو دو سر برای بیش از یک قرن، به عنوان
تسکین دهنده جلدی به کار می‌رود. از یک صد سال قبل از میلاد جو دو سر بیش‌تر در
نواحی شمالی کشت می‌شده است.

 

 

جو دو سر از علف‌های خود رو است ولی به علت سازگاری با انواع آب و هواها
در نقاط مختلفی از دنیا کشت می‌گردد. این گیاه در بیشتر نقاط کشور رویش دارد و آن
را می‌توان در آذربایجان، لرستان، فارس، اراک و حتی خوزستان مشاهده نمود.

 

 

در کاه گیاه خشک شده حدود دو درصد سیلیس وجود دارد که این میزان در
خاکستر آن به 70- 55 درصد می‌رسد. فلزات با ارزش دانه در مقایسه با بقولات دیگر
بیش‌تر است. برای مثال آهن به میزان حدود 39 میلی گرم، منگنز
5/8 میلی گرم و روی 2/19 میلی گرم در هر کیلو دانه‌ی خشک آن موجود می‌باشد.

ترکیبات دیگر آن شامل مقادیر زیادی فلاوونوئید، کاروتنوئید و مشتقات کلروفیل
است. خاصیت قوی قارچ کش آن در بیرون از بدن مربوط به ترکیبات تری ترپنوئیدهای آن از
جمله آونوکرزید برگ‌ها است.

 

 

* جو دو سر منبع خوبی از انرژی، پروتئین و چربی برای انسان و مخصوصاً
بچه‌ها است.

* هم چنین به خاطر داشتن گلوتن خاص، دارای اثراتی ویژه جهت پوست‌های خشک و خارش
داراست.

* محصولات حمام از جمله محلول‌های کلوییدی، صابون، ژل و پودرهای حاوی عصاره‌ی جو
دو سر در بازار عرضه شده‌اند.

* از عصاره نوعی جو دو سر در طب سنتی آیورودا جهت ترک اعتیاد تریاک استفاده
می‌شده است.

* یک گزارش علمی نشان می‌دهد که جو دو سر ممکن است میل به سیگار را کاهش دهد. یک
تحقیق که بر روی 26 نفر سیگاری انجام شد، نشان داد که پس از مصرف 4 هفته از عصاره
هیدرو الکلی جو دو سر، تعداد سیگار روزانه‌ی آن‌ها از 20 سیگار در روز به 6 عدد
کاهش یافت. کاهش سیگار افراد مذکور حداقل تا دو ماه ادامه یافت و این در حالی بود
که گروه کنترل که از دارونما استفاده می‌کردند روزانه 17 سیگار می‌کشیدند.

چای تهیه شده از جو دو سر دارای اثرات آرام بخش، مسکن و ادرارآور بوده و

در تسکین آرتروز و روماتیسم موثر است

 

* از خواص مهم دیگر جو دو سر، اثر کاهش چربی
خون آن است با توجه به این که فیبرهای محلول در آب، کاهش
کلسترول بیشتری نسبت به نوع نامحلول ایجاد می‌کنند و در جو دو سر میزان فیبر
محلول نسبتاً بالا است، لذا اثر مذکور در آن چشم گیر است. به احتمال زیاد فیبرهای
محلول با کلسترول و اسیدهای صفراوی روده باند شده، در نتیجه از جذب آن جلوگیری
به عمل می‌آید. هم چنین این مواد ممکن است در جلوگیری از سنتز کلسترول نقش داشته
باشند. از میزان 1/4 گرم فیبر موجود در جو دو سر، 9/1 گرم آن محلول و 2/2 گرم آن
فیبر نامحلول هستند.

 

یک تحقیق نشان داد که مصرف روزانه‌ی 100 گرم جو دو سر خشک به مدت سه هفته باعث
کاهش 23درصد کلسترول تام، 23 درصد کلسترول LDL، 21 درصد تری گلیسیرید، و 20درصد
کلسترول HDL شده است.

* از اثرات دیگر جو دو سر که در مطالعات اخیر اثبات گردیده است، اثر کاهش اسید
اوریک آن است.

* چای تهیه شده از جو دو سر دارای اثرات آرام بخش، مسکن و ادرارآور بوده و در
تسکین آرتروز و روماتیسم موثر است.

 

طریقه و مقدار مصرف:

 

دانه‌های جو دو سر را با آسیاب خرد نموده، یک لیوان آب جوش را به سه گرم
از آن اضافه می‌کنیم و 20 دقیقه صبر می‌کنیم تا محلول دم بکشد.

پس از آن محلول را صاف کرده و بدون قند و یا با شیرینی کم مصرف می‌کنیم. این عمل
می‌تواند چندین بار در روز تکرار شود.

 

 

 

در اکثر موارد گیاه آن به صورت چای به عنوان آرام بخش مصرف می‌شود. هم
چنین محصولاتی به صورت قرص یا دراژه از آن در دنیا موجود است که به عنوان آرام بخش
عرضه شده‌اند. افزون بر این‌ها، محصولاتی جهت مشکلات پوست،
یبوست و کاهش چربی از آن در دنیا عرضه شده است.

 

 

 

ضد افسردگی، ضد التهاب، ضد پروستاگلاندین، ضد ویروس، مقوی قلب، هضم
کننده، ادرار آور، ملین، قارچ کش، محافظ کبد، کاهنده‌ی کلسترول خون، کاهنده‌ی اسید
اوریک خون، محرک ایمنی بدن، مسکن و محافظ استخوان.

 

اثرات دارویی و طرز استعمال :

 

1- درمان ضعف عمومی : جوشانده دانه‌های بدون سبوس یولاف
در شیر که به آن یک زرده تخم مرغ اضافه شده باشد داروی بسیار مناسبی برای درمان ضعف
مفرط ناشی از بیماری‌ها و همچنین تقویت کودکان و افراد مسن می‌باشد.

2- درمان یبوست و بواسیر : جوشانده آرد و دانه‌های جو دو سر که
صبح ناشتا به مقدار 2 تا 3 فنجان به مدت 2 تا 3 روز مصرف می‌شود اثر ملین داشته،
یبوست را از بین می‌برد و از طرف دیگر بواسیر را نیز درمان می‌نماید.

3- درمان سنگ کلیه : جوشانده 20 گرم دانه جو دو سر سبوس دار
اثر مدر داشته و در درمان سنگ کلیه، انواع ناراحتی‌های کلیه، عدم دفع ادرار، آب
آوردن انساج و ... به کار می‌رود.

4 - التیام زخمی : برای التیام زخم‌های کهنه و شدید می‌توان از
خمیر آرد جو دو سر مخلوط با مخمر آب جو استفاده نمود.  

یک گزارش علمی نشان می‌دهد که جو دو سر ممکن است میل به سیگار

را کاهش دهد. یک تحقیق که بر روی 26 نفر سیگاری انجام شد، نشان داد که

پس از مصرف 4 هفته از عصاره هیدرو الکلی جو دو سر، تعداد سیگار روزانه‌ی آن‌ها
از 20 سیگار در روز به 6 عدد کاهش یافت

 

 

 

جو دو سر در طب سنتی:

 

جو دو سر از نظر طب قدیم معتدل یعنی نه سرد است و نه گرم. البته عده‌ای
عقیده دارند که این گیاه کمی خشک است.

1- جو دو سر طبق تحقیقاتی که جدیداً انجام گرفته در کاهش کلسترول خون اثر معجزه
آسایی دارد.

2- مقوی اعصاب است.

3- ضد عفونی کننده بدن می‌باشد.

4- تقویت کننده بدن می‌باشد.

5- ادرار آور و ملین است و یبوست را برطرف می‌کند.

6- مقوی
قلب و خون است.

7- تسکین دهنده درد است.

8- جوشانده جو دو سر در برطرف کردن بیماری‌های پوستی و اخلاط خونی نیز مؤثر است.

9- برای لاغر شدن هر روز جو دو سر بخورد.

10- اگزمارا درمان می‌کند.

11-  و بالاخره این گیاه اثر ضد سرطان دارد. استفاده مدام این گیاه از سرطان
جلوگیری می‌کند.

 

مضرات :

 

مضرات خاصی برای آن بیان نشده است.

  
نویسنده : فرزانه (ربابه)دریاباری ; ساعت ۸:٢۳ ‎ب.ظ روز ۱۳٩۱/٤/۱٦

 

علت بیماری : گاهی از فاسد شدن لثه است و گاهی از خرابی دندان که قابل دیدن هستند و گاهی به علت عفونت در مغز است و علامتش این است که در هنگام ایستادن بیشتر است و نیز حس بویایی کم میشود و آب بینی نیز از حالت عادی خارج میشود و گاهی به خاطر وجود بلغم عفونت داری است که در معده است و علامتش این است که وقتی چیزی بخورند بوی دهان کم میشود.
علائم بیماری : احساس بوی بد در دهان توسط خود بیمار و یا اطرافیان

غذاها و خوراکیهای مفید برای درمان

نام : باد روج (تره خراسانی)
خواص : باد گلو، بوی دهان را خوشبو میکند و اگر غذا را با آن شروع کنند اشتها آور و اگر با آن تمام کنند گوارا است درد را بیرون میکشد سل را بهبود میبخشد و همینکه در جوف (شکم ) انسان جا گرفت تمام دردها را فرو مینشاند اما سبب ز یاد شدن کرمها میشود

نام : بابا آدم
خواص : بابا آدم Burdock نام علمی Arctium lappa بابا آدم که فیل گوش و آراقیطون نیز نامیده می شود گیاهی است علفی و دوساله که ارتفاع ساقه آن تا 1/5 متر می رسد . این گیاه بحالت وحشی در دشت ها و نواحی معتدل و مرطوب و سایه در اروپا و آسیا می روید . ساقه آن که شبیه پوست مار است پوشیده از کرکهای خشن و زبر می باشد . برگهای آن بسیار بزرگ و پهن بحالت افتاده بر روی ساقه قرار درد . رنگ برگها در قسمت چسبیده به ساقه سبز کم رنگ و هر چه بطرف انتهای برگ نزدیک تر می شویم تیره تر می شود . ریشه گیاه دراز دوکی شکل و مانند هویج بضخامت انگشت دست بوده ودارای مقدر زیادی کربنات پتاسیم و نیترات پتاسیم است . پوست ریشه بابا آدم قهوه لی ، مغز آن سفید و طعم آن کمی شیرین است ولی بوی تهوع آوری درد . میوه آن پس از رسیدن بصورت فندقه ای با 3 یا 4 سطح و برنگ زرد حنایی ظاهر می شود . در انتهای میوه تارهای زرد رنگی وجود دارد که در موقع عبور گوسفندان و جانوران به پشم های آنها می چسبد و موجب پخش تخم این گیاه به مناطق دیگر می شود . بابا آدم در بعضی از نقاط ایران بحالت وحشی می روید . از ریشه این گیاه استفاده طبی بعمل می آید پس از خارج کردن ریشه بابا آدم از خاک آنرا بخوبی شسته و به قطعات کوچک سه سانتیمتری تقسیم کرده و در اثر حرارت خورشید یا در کوره های مخصوصی خشک می کنند . خواص داروئی: از نظر طب قدیم ایران ریشه بابا آدم سرد و خشک است . 1) بهترین تصفیه کننده خون است و خون را تمیز کرده و سموم را از بدن خارج می کند . 2)جوشهای صورت و کورک را برطرف می کند . 3)ادرار آور و معرق است . 4)سیستم لنف بدن را تمیز می کند . 5)بیماریهای پوستی نظیر اگزما ، گل مژه و زخم ها را برطرف می کند . 6)تورم را از بین میبرد . 7) تقویت کننده بدن است . 8)جوشانده برگهای بابا آدم را در معالجه سرگیجه و رماتیسم بکار می برند . 9)برای تنظیم قند خون و معالجه بیماری قند از جوشانده برگهای بابا آدم بمقدر سه فنجان در روز استفاده کنید 10)برای معالجه سرخک ، برگهای بابا آدم را با کمی شکر بجوشانید و به مریض بدهید . 11)جوشانده تخم بابا آدم ضد عفونی کننده است . 12)تخم بابا آدم ضد کرم معده و روده است . 13)در ناراحتی های ریوی و گلو درد از جوشانده تخم بابا آدم استفاده کنید . 14)در معالجه ذات الریه بکار می رود . 15)ریشه بابا آدم در برطرف کردن سرماخوردگی موثر است . 16)تب حاصل از بیماری مخملک را برطرف می کند. 17)در معالجه یبوست موثر است . 18)بعنوان ضد سم در هنگام نیش زدن جانوران سمی استفاده می شود. 19) برای معالجه کچلی برگ بابا آدم را دم کرده و روی پوست سر بمالید . 20)برای معالجه زخم ها و التیام جراحات ، جوشانده برگ بابا آدم را با مقدر مساوی روغن زیتون مخلوط کرده و روی زخم ها و جراحات بمالید . 21) ریشه بابا آدم علاج کم خونی و رنگ پریدگی است زیرا دارای مقدر زیادی آهن است . 22)برای معالجه رماتیسم و آرتروز مفید است . 23) نقرس را برطرف می کند . 24)در معالجه بیماریهای عفونی موثر است . 25)درد سیاتیک را آرام می کند . 26)در برطرف کردن کمر درد موثر است . 27)آب آوردن بدن را درمان می کند . 28) هضم غذا را تسریع می کند . 29)ورم کلیه را دفع می کند . 30)آنهائیکه میل زیادی بخوردن شیرینی و شکر دارند اگر صبح ناشتا از دم کرده این گیاه بنوشید بزودی این عادت رفع خواهد شد . 31)برای ترک قهوه مفید است. 32)کهیر را برطرف می کند. 33)ریشه بابا آدم را له کرده و یا بجوشانید و آنرا روی کورک و یا اگزما بمالید تا آنرا برطرف کند . 34) برای جلوگیری از ریزش مو و تقویت آن جوشانده غلیظ ریشه بابا آدم را به سر مالید . 35)برای برطرف کردن سوزش و درد گزیدگی زنبور با حشرات برگ بابا آدم را له کرده و به محل گزیدگی بمالید .

نام : پنیر (جبن)
خواص : بامداد زیان آور و در شب سودمند است ، آب پشت ( منی ) را زیاد میکند و دهان را خوشمزه و خوشبو میکند روایت شده که زیان آن در پوسته روی آن است و اصلاح کننده آن گردو است و اگر این دو با هم باشند در هر دو اینها شفا است و اگر جدا باشند هر یک از آنها دردی میآورد فراموشی می آورد

نام : گشنیز (کنز بره)
خواص : گشنیز Coriander نام علمی Coriangrum sativum گیاه شناسی گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است . در بیشتر نقاط ایران نیز می روید . از زمانهای قدیم وجود داشته و حتی مورد مصرف مصری ها بوده است . بقراط این گیاه را می شناخته و برای درمان بیماریهای مختلف از آن استفاده می کرده است . در قرون وسطی ضعف جنسی را با گشنیز درمان می کردند . گشنیز گیاهی است علفی و یکساله ، برنگ سبز که ارتفاع آن تا 80 سانتیمتر نیز می رسد . برگهای آن به دو شکل ظاهر می شود آنهائی که در قاعده ساقه وجود دارد بشکل دندانه دار و دیگری در طول ساقه که باریک و نخی شکل می باشند . قسمت مورد استفاده گیاه ،‌ساقه و برگ و میوه آن است . میوه گشنیز گرد و برنگ زرد می باشد . بوی تازه آن مطبوع نبوده و تقریبا بد بو است ولی بر اثر خشک شدن این بو از بین رفته و خوشبو می شود . حتی نام لاتین گشنیز از لغت یونانی Korio مشتق شده که به معنی بد بو است . خواص طبی گشنیز گشنیز و تخم گشنیز از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است خواص تخم گشنیز از قرار زیر است 1)تخم گشنیز را پودر کرده و با نسبت مساوی با شکر و یا عسل مخلوط کنید برای تقویت بدن بسیار مفید است 2)معده را تقویت می کند 3)خوذن تخم گشنیز با غذا به هضم غذا کمک می کند 4)ادرار آور است 5)قاعده آور است 6)کرم های معده و روده را از بین می برد 7)برای برطرف کردن تب تیفوئید مفید است 8)خاصیت ضد باکتری درد و بیماریهای عفونی روده را برطرف می کند 9)تب های نوبه ای را از بین می برد 10)برای نرم کردن سینه از جوشانده تخم گشنیز استفاده کنید 11)جوشانده تخم گشنیز خواب آور است 12)زکام را برطرف می کند 12)تخم گشنیز شیر را در مادران شیر ده زیاد می کند 13)برای تسکین درد دندان تخم گشنیز بجوید 14)تقویت کننده قلب است 15)جوشانده تخم گشنیز یا خوردن تخم گشنیز بوداده اسهال خونی را برطرف می کند خواص برگ وساقه گشنیز 1) گشنیز خواب آور است 2)مسکن و آرام کننده است 3)مسمومیت های حاصله از مواد پروتئینی را برطرف می کند 4)با غذا گشنیز بخورید تا از ترش شدن غذا جلوگیری کند 5)تشنگی را برطرف می کند 6)طحال را تمیز و تقویت می کند 7)برای فتق مفید است 8)برای برطرف کردن بوب بد دهان سوپ گشنیز بخورید 9)دل درد را برطرف می کند طرز استفاده: برای برطرف کردن دندان درد حدود 10 گرم تخم شگنیز را در چهار لیتر آب ریخته و بگذاریدبجوشد تا حجم آن به یک لیتر برسد آنرا کمی سرد کنید و در دهان مضمضه کنید تا درد دندان برطرف شود برای شستن دهان و دندان یک قاشق چایخوری پودر تخم گشنیز را در یک لیوان آّب جوش ریخته و بمدت 5 دقیقه دم کنید سپس آنرا برای شستن دهان ،‌دندان و گلو غرغره کنید

نام : کندر
خواص : جویدنش لثه را محکم میکند و بوی دهان را میزدایدبرای حافظه مفید است و روایت شده برای حفظ قرآن و قطع ادرار و بلغم از آن بخورند

نام : پسته
خواص : پسته Pistachio نام علمی Pistaca گیاه شناسی پسته درخت دوپایه ای است که ارتفاع آن به حدود پنج متر می رسد و بحالت خودرو در ایران و افغانستان می روید . برگهای درخت پسته متناوب و مرکب از 2 یا 3 برگچه نوک تیز با یک برگچه انتهایی است وبرنگ سبز روشن می باشد . گلهای آن خوشه ای است گل نر آن فاقد گلبرگ است . خواص داروئی: خواص مغز پسته مغز پسته از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است . 1)مغز پسته بعلت داشتن آهن خون ساز است و آنهائیکه مبتلا به کم خونی هستند باید حتما روزانه مقدایر پسته بخورند . 2)خوردن پسته نیروی جنسی را تقویت می کند . 3)مغز و ذهن را تقویت می کند . 4)برای آرامش قلب و آرام کردن اعصاب مفید است . 5)برای باز کردن مجاری کبد مصرف پسته توصیه می شود . 6)پسته معده را تقویت می کند . 7)برای تسکین سرفه مفید است . 8)اسهال معمولی و اسهال خونی را درمان می کند . 9)جوشانده پوست درخت پسته برای برطرف کردن خارش اعضای تناسلی زنان مفید است . 10)جوشانده پوست و برگ درخت پسته برای رفع درد و خارش مقعد مفید است خواص پوست سبز پسته پوست سبز پسته تازه از نظر طب قدیم ایران سرد وخشک است و دارای خواص زیر می باشد : 1-برای رنگرزی بکار می رود. 2-بهترین دارو رای رفع بوی بد دهان است . 3-جویدن آن باعث التیام زخم های داخل دهان می شود. 4-برای استحکام لثه آنرا روی لثه بمالید و یا بجوید . 5-دم کرده پوست سبز پسته حالت دل بهم خوردگی و استفراغ را از بین می برد. 6-دم کرده آن برای رفع اسهال مفید است . 7-برای رفع سکسکه پوست سبز پسته را دم کنید و یک فنجان از آنرا بنوشید . خواص پوست سفید پسته پوست سفید پسته برای بواسیر و بیرون زدن مقعد مفید است . برای درمان این بیماری باید پوست سفید پسته را در آب بجوشانید و آنرا داخل لگنی بریزید و شخصی را که این بیماری را دارد برای چند دقیقه در آن بنشیند . باعث تسکین درد و تخفیف بیماری می شود .

نام : جعفری
خواص : جعفری Parslery نام علمی Petroselinum sativum گیاه شناسی جعفری گیاهی است علفی ، دوساله و معطر که ارتفاع آن تا 70 سانتیمتر می رسد . برگهای آن برنگ سبز تیره و دارای بریدگیهای لوزی یا مثلث شکل با تقسیمات رفعی است . گلهای جعفری کوچک برنگ مایل به سبز و بصورت چتر یم باشد میوه آن کوچک به درازای 2 میلیمتر و به قطر یک میلیمتر و دارای بوئی معطر است خواص داروئی: خواص تخم جعفری تخم جعفری از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است . 1)ضد نفخ شکم است . 2)شریان ها و رگ ها راتمیز می کند . 3)ادرار آور و قاعده آرو است . 4)برای درمان تب نوبه بکارمی رود . خواص ریشه جعفری 1)ریشه جعفری اشتها آور است . 2)ادرار آور و قاعده آور است . 3)سنگ کلیه را دفع می کند . 4)برای درمان اسهال باید 20 گرم ریشه جعفری را در یک لیتر آب دم کرده و تنقیه کنید . 5)دم کرده ریشه جعفری برای درمان تنگی نفس بکار می رود. 6)برای درمان سرخک مفید است . خواص برگ و ساقه جعفری 1- برای رفع لکه ها و جوش های صورت دم کرده جعفری را روی پوست صورت بمالید . 2-برای روشن شدن رنگ پوست مقدری جعفری را در نیم لیتر آب به مدت 5 دقیقه بجوشانید و صبح وشب صورت خود را با آن بشوئید بعد از یک هفته پوست صورت شما روشن می شود. 3-دم کرده جعفری ضد تب است . 4-دم کرده برگ جعفری برای بواسیر و سنگ کلیه مفید است . 5-خوردن چای جعفری به هضم غذا کمک می کند . 6-بعد از خوردن سیر برای برطرف کردن بوی دهان جعفری بجوید. 7-جعفزی نفس را خوشبو می کند. 8-برای درمان ضرب خوردگی و خون مدرگی له شده برگ و ساقه جعفری را روی عضو ضرب دیده بگذارید .

نام : سنبل الطیب (علف گربه)
خواص : سنبل الطیب (علف گربه) Valerian نام علمی valeriana Officinalie سنبل الطیب گیاهی است علفی و چند ساله که ساقه آن بطور عمودی تا ارتفاع دو متر بالا می رود . این گیاه بصورت وحشی در جنگل های کم درخت ، در حاشیه جویبارها و گودال ها در بیشتر مناطق آسیا و ایران می روید . سنبل الطیب دارای بویی مطبوع است و گربه بوی این گیاه را از فاصل دور تشخیص داده بطرف آن یم رود و در اطراف آن به جست و خیز می پردازد و از بوی آن مست می شود. گلهای سنبل الطیب برنگ سفید یا صورتی و بصورت خوشه ای می باشد . قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه آن است و معمولا از ریشه گیاهی که بیش از سه سال عمر دارد استفاده می شود . سنبل الطیب پس از خشک شدن برنگ قهوه ای در می آید . طعم آن تلخ ولی خوشبو و معطر است . عطر آن پس از خشک شدن بیشتر می شود . خواص داروئی: ریشه سنبل الطیب از نظرطب قدیم ایران گرم و خشک است خواص مهم آن به شرح زیر می باشد 1)اثر ضد تشنج دارد 2)در رفع ناراحتی های عصبی و هیستری مفید است 3)ضد اسپاسم و آرام بخش است 4)تب بر است 5)در معالجه صرع اثر مفید دارد 6)بیخوابی را درمان می کند 7)ضد کرم معده و روده است 8)گاز معده را از بین می برد 9)ضد هیجان است 10)میگرن را برطرف می کند 11)سرددرهای ناشی از سیگار کشیدن و مصرف الکل را رفع می کند 12)برای برطرف کردن دلهره، تشویش و نگرانی مفید است 13)در درمان بیماری مالیخولیا اثر مفید دارد 14)در برطرف کردن درد سیاتیک موثر است 15)درد معده را برطرف می کند 16) سکسکه مداوم را از بین می برد 17)تقویت کننده نیروی جنسی است 18)ترشح ادرار را زیاد می کند 19)درد سینه را برطرف می کند 20)استفراغ را برطرف می کند 21)دهان را خوشبو می کند 22)در معالجه مرض قند موثر است 23)گرد سنبل الطیب را روی زخم ها بپاشید التیام یابند .

نام : انبه
خواص : انبه Mango نام علمی Mangifera indica انبه درختی است زیبا که ارتفاع آن تا 10 متر می رسد . منشا انبه هند و مالزی و برمه می باشد ولی هم اکنون در تمام مناق استوایی و حاره کشت می شود . انبه از 4000 سال پیش وجود داشته است . برگهای این درخت نیزه ای شکل ، گلهای آن زرد یا قرمز رنگ و بصورت خوشه ای وجود دارد . میوه آن که انبه یا منگو نامیده می شود بیضوی شکل و دارای طعمی مطبوع وشیرین بوده و دارای هسته ای نسبتا بزرگ است . انبه در اوائل ماه می می رسد و تا اوائل سپتامبر موجود است . انبه رسیده از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک و نارس آن سرد و خشک است . انبه نارس تولید کننده بلغم و سودا در بدن می باشد . 1)انبه بسیار مقوی بوده و تقویت کننده بدن است . 2)انبه تقویت کننده قوای جنسی است . 3)رنگ صورت را درخشان می کند . 4)دهان را خوشبو می کند . 5)ادرار آور است . 6)یبوست را برطرف می کند . 7)انبه دارای مقدر زیادی اسید گالیک است . بنبراین سیستم هضم را ضد عفونی و تمیز می کند . 8)انبه تمیز کننده خون می باشد . 9)خوردن انبه بوی بد بدن را از بین می برد . 10)انبه حرارت بدن را کاهش می دهد و تب را پائین می آرود . 11)برای رفع اسهال مفید است . 12)خوردن انبه ، سردرد ، تنگی نفس و سرفه را از بین می برد . 13)برای درمان بواسیر مفید است . 14)عطش را برطرف می کند. 15)انبه چون گرم است برای گرم مزاجان مناسب نیست و این اشخاص باید آنرا با سکنجبین بخورند . خواص مغز هسته انبه انبه دارای هسته بزرگی است که در وسط آن مغز آن قرار درد که بجای مغز بادام می توان از آن در شیرینی جات استفاده کرد . مغز هسته انبه از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است . 1-خوردن مغز هسته اسهال را برطرف می کند . 2-برای معالجه سرماخوردگی مصرف می شود . 3-سرفه های سخت را درمان می کند . 4-درمان کننده بواسیر خونی است . 5-خانم هائیکه دچار خونریزی از رحم می باشند و یا بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند برای رفع آن باید از مغز انبه استفاده کنند . 6-مغز هسته انبه کرم کش و ضد اسهال است . 7-برای تسکین آسم و تنگی نفس مفید است . 8-ضد استفراغ است . دیگر خواص درخت انبه 1.گل انبه سرد و خشک است و اسهال را رفع می کند . 2.اگر شکوفه درخت انبه را خشک کرده و هر روز حدود 3 گرم آنرا با 10 گرم شکر بخورند سرعت انزال را معالجه می کند . 3.صمغ درخت انبه را با روغن و آبلیمو مخلوط کنید برای ناراحتی های پوست مفید است . 4.برای برطرف کردن ریزش مو ، آب برگهای درخت انبه را روی سر بمالید . 5.برای تقویت دندان و لثه دم کرده برگ درخت انبه را مضمضه کنید . مضرات : هضم انبه برای بعضی از افراد سخت است و ممکن است ایجاد خارش و دمل نمائید . اگر خون انبه ایجاد نفخ بکند باید آنرا با زنجبیل خورد .

نام : هل
خواص : هل Cardamom نام علمی Elettaria cardamomum گیاه شناسی هل گیاهی است که در مناطق حاره و گرم می روید . وطن آن هندوستان می باشد و حدود 80% مصرف هل دنیا از هندوستان صدر می شود این گیاه پایا و علفی است که ریزوم آن ساقه های هوائی مانند برگ بهم پیچیده گاهی تا ارتفاع 4 متر خارج می شود یک یا دو ساقه گل دهنده از قاعده ساقه های هوائی خارج می شود که دارای گل های کوچک برنگ سفید یا سبز روشن می باشد میوه هل بیضی شکل ، مانند قلب و برنگ زرد یا سبز روشن بطول 1-2 سانتیمتر است . دانه های معطر و مطبوعی برنگ قهو های مای به قرمز در آن وجود دارد که به مصرف ادویه و خوشبو کردن مشروبات و غذاها یم رسد خواص داروئی: هل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است 1)چون هل بشکل قلب می باشد بنابراین تقویت کنده قلب است 2)بادشکن بوده و گاز معده و روده را خارج می سازد 3)تقویت کننده بدن است 4)ادرار آور است 5)قاعده آور است 6)مقوی سیستم هضم است 7)باعث هضم غذا می شود 8)زخم های دهان را برطرف می کند بدین منظور دم کرده هل را در دهان مضمضه کنید . 9)خوشبو کننده دهان است 10)برای تسکین گوش درد ، گرد هل را در گوش بریزید 11)برای برطرف کردن دل بهم خوردگی و تهوع ،‌از دم کرده هل استفاده کنید 12)اشتها آور است 13)تب را پائین می آورد 14)معالج سرماخوردگی است 15)برای تسکین درد رماتیسم مفید است 16)ترشی معده را برطرف می کند 17)ضد مسمومیت است 18)برای رفع بیماریهای چشم مفید است

نام : نارگیل
خواص : نارگیل Coconut نام علمی ‍Cocos nucifera گیاه شناسی نارگیل در حدود سه هزار سال پیش در جنوب آُسیا کشت می شده است . در حال حاضر درخت نارگیل در تمام مناطق استوائی وجود دارد . مردم اقیانس آرام نارگیل را بعنوان یک غذای اصلی مصرف می کنند و از تمام قسمت های این درخت استفاده می برند . ضرب المثلی در این مناطق وجود دارد که می گوید هر کس که درخت نارگیل می کارد برای خودش و برای بچه هایش ،‌لباس ،‌ظرف ،‌نوشابه ،‌غذا و خانه درست می کند . نارگیل معمولا از هندوراس ، پاناما و جمهوری دومینیکین به کانادا وارد می شود .مقدر بسیار کمی نارگیل در فلوریدا تولید می شود که به مصرف داخلی می رسد نارگیل درختی است که بطور قائم بالا می رود . ارتفاع آن به 30 متر و قطر تنه آن تا یک متر می رسد برگهای آن دراز و بطول 4 تا 5 متر و مرکب از چند برگچه باریک و دراز است . طول برگچه ها حدود یک متر می باشد . رنگ ها سبز روشن است میوه نارگیل مانند خوشه ، شامل چندین نارگیل با اندازه های مختلف است . میوه نارگیل کروی شکل است که قسمت خارجی آن ضخیم و سفت و متشکل از الیاف نباتی و داخل آن نیز صاف و سخت می باشد . در قاعده نارگیل سه سوراخ دیده می شود که چشم های نارگیل نامیده می شود . برای استفاده از مایع داخل نارگیل که شیر نارگیل نامیده می شود این سوراخها را باید با جسم نوک تیزی باز کرد و مایع دارون آنرا بیرون آورد . سپس با چکش آنرا بشکنید و ا گوشت داخل آن استفاده کنید . البته می توانید بعد از بیرون کشیدن شیر ، نارگیل را در داخل فر در درجه حرارت 350 درجه فارنهایت بمدت نیمساعت قرار دهید تا نارگیل خود را بشکند . درخت نارگیل در هر سال حدود پنجاه عد نارگیل می دهد . نارگیل هنگامیکه نارس است مقدر یبشتری شیر دردولی بتدریج میوه می رسد مقدرشیر آن کمتر می شود . برای خرید نارگیل همیشه میوه ای را انتخاب کنید که سنگین باشد ضمنا آنرا تکان دهید که صدای شیر داخل آنرا بشنوئید زیرا نارگیل اگر بدون شیر باشد حتما کهنه است و یا اینکه شیرش بیرون آمده و هوا کشیده و خراب شده است . خواص داروئی: گوشت سفید نارگیل از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و شیر نارگیل کمی گرم و مرطوب است 1)نارگیل بدلیل داشتن چربی زیاد و مواد مغذی چاق کننده است 2)حرارت داخلی بدن را افزایش می دهد 3)برای خوشبو کردن دهان مفید است 4)ضعف کبد را درمان می کند 5)برای برطرف کردن بواسیر مفید است 6)ادرار را زیاد می کند 7)درد مثانه را رفع می کند 8)زخم های بدن را مداوا می کند 9)کرم معده و روده ، مخصوصا کرم کدو را از بین می برد 10)برای تقویت دستگاه هاضمه مفید است 11)ریشه درخت نارگیل ضد تب و ادرار آور است 12)ریشه درخت نارگیل برای ناراحتی های کبدی مانند یرقان مفید است 13)دم کرده ریشه درخت نارگیل برای معالجه اسهال خونی مفید است 14)برای دفع سنگ کلیه شیر نارگیل را با برگ سنا مخلوط کرده و بنوشید خواص شیر نارگیل 1-شیر نارگیل هم ملین و هم ضد اسهال است 2-برای رفع اسهال خونی مفید است 3-برای برطرف کردن آب آوردگی بدن از شیر نارگیل استفاده کنید 4-شیر نارگیل ضد سم است 5-برای پائین آوردن تب مفید است 6-برای معالجه بیماریهای پوستی مفید است خواص روغن گوشت نارگیل روغن نارگیل از تقطیر گوشت سفید نارگیل بدست می آید 1-برای معالجه بیماریهای پوستی بکار می رود 2-حافظه و هوش را تقویت می کند 3-درد مثانه را رفع می کند 4-کرم کدو و کرمهای دیگر روده را دفع می کند 5-در درمان کمر درد موثر است 6-معالج بواسیر است 7-محرک نیروی جنسی است

نام : کرفس
خواص : کرفس گیاهی است علفی، به ارتفاع 20 تا 60 سانتی متر که ساقه ای منشعب دارد . قسمت مورد استفاده این سبزی قسمتهای مختلف آن به ویژه ریشه و برگ آن است . در بسیاری از مناطق ایران از جمله در سیستان ، خوی و بندر عباس می روید. عصاره کرفس به عنوان ملین برای اینکه به روده های خسته و پیر کمک شود ، توصیه می شود که هر روز یک لیوان عصاره کرفس مصرف شود . از این طریق روده به روش طبیعی تخلیه می شود ( برگها را همیشه مصرف کنید ) کرفس مواد مضر را دفع می کند کرفس کلیه و مثانه را تمیز می کند . از تولید سنگ کلیه و مثانه جلوگیری می کند و ملین است دانشمندان بر این عقیده اند که کرفس بهترین ماده غذایی است برای عفونت مجاری ادرار و اسید اوریک بالا از طریق تمیز کردن کلیه و مجاری ادرار. ترپین ماده معطر کرفس که مانع ماندن سنگ کلیه در مجاری ادرار و یا آلودگی میکروبی و درد می شود . علاوه بر آن پتاسیم در غده و تنه آن جریان ادرار را تحریک و کلیه و مثانه را تمیز می کند. بیش ازهمه برای بیماران نقرسی مفید است . زیرا در خون این افراد اسید اوریک با غلظت بالا غالباً دیده می شود . روغن اتری که در کرفس وجود دارد باعث گشاد شدن مجاری کلیه می شود بطوریکه اسید اوریک بهتر دفع میگردد. آلودگی میکربی ضعیف درروده نیز در اثر ترپین از بین می رود . کرفس باعث تحریک شدیدتر روده شده و سایر ناراحتی هایی از این قبیل دراثر خوردن کرفس بهبود می یابند . کرفس بوی بد دهان را ازبین می برد تجربه نشان داده است که یک وعده غذا ی کرفس دار بوی بد دهان را از بین می برد. عصاره کرفس به عنوان ملین برای اینکه به روده های خسته و پیر کمک شود ، توصیه می شود که هر روز یک لیوان عصاره کرفس مصرف شود . از این طریق روده به روش طبیعی تخلیه می شود ( برگها را همیشه مصرف کنید ). از دیگر خواص کرفس می توان به موارد زیر اشاره کرد: – تقویت کننده معده – تقویت کننده اعصاب -آب کرفس خام در مان خوبی برای گرفتگی صداست . – خوردن کرفس حافظه را زیاد و قلب را پاک می کند و دیوانگی ، جذام و پیسی را برطرف می کند. – کرفس به علت دارا بودن فسفر زیاد ، در ازدیاد هوش مؤثر است . – کرفس در افزایش شیر مادر مؤثر است .

  
نویسنده : فرزانه (ربابه)دریاباری ; ساعت ۸:٠٥ ‎ب.ظ روز ۱۳٩۱/٤/۱٦