گیاهی است پایا به ارتفاع 25تا 50 سانتی متر با پیاز کشیده
به رنگ سفید مایل به زرد و دو یا سه برگ بیضوی شکل و نوک تیز ، ساقه ضخیم و گلدار آن کم و بیش سه وجهی است ..و در انتها به چتری شامل 15تا 25 گل ختم می شود .که هر کدام به پهنای 5/1 سانتی متر به شش گلبرگ سفید یا صورتی ختم می گردد .
والک در ماههای فروردین تا خرداد گل می دهد و به طور معمول از گیاه تازه والک و به ندرت از گیاه خشک شده یا عصاره آن استفاده می شود . به صورت کلی در محل های مرطوب و سایه ای جنگل ها و بیشه ها می روید و در محل های خشک نمی روید .
گیاه تازه را می توان در تابستان و پاییز جمع آوری کرد و برای خشک کردن آن باید آن را هنگامی که گل دارد چید
و هر چه سریعتر ان را در حرارت کمتر از 40درجه سانتی گراد خشکانید .
والک در منطقه وسیعی از ایران بخصوص در نواحی کوهستانی البرز ، دربند ، لشکرک ، شهرستانک ، فشم ، اذربایجان ، ارومیه و برخی نواحی گیلان و اراک می روید

فواید والک :
1- اسانس فرار گیاه تازه والک ، حاوی ترکیبات گوگردی است و مصرف آن شبیه سیر است.
بخصوص به عنوان یک ضد عفونی کننده روده ای ترشح صفرامی کند .
2- والک با انبساط ملایم ، عروق خونی سبب کاهش فشار خون می شود .
3- اگر والک بر روی پوست مالیده شود سبب قرمز شدن پوست می شود .
4- بهترین راه مصرف والک به صورت سالاد است و دم کرده آن کمتر مؤثر بوده و به ندرت از آن استفاده می شود .
5- والک اساسا به عنوان یک شستشو دهنده برای ناراحتیهای بهار مصرف می شود .
6- والک برای درمان بیماری افزایش فشار خون و اسهال و اتساع روده استفاده می شود .
7- والک از طریق خارجی برگهای له شده آن را می توان برای از بین بردن آبسه و کورک به کار برد .
8- والک رادر آش ها به کار می برند .

  
نویسنده : فرزانه (ربابه)دریاباری ; ساعت ۱:٠٠ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٠/۱۱/٢٩

 

میوه سنجد در درمان بیماریهای دهان و دندان، زخم معده و آرتروز نقش دارد
میوه سنجد از زمانهای گذشته در سبد غذایی ایرانیان جا داشته و در اعیاد سنتی به آن توجهی خاص مبذول شده است . امروزه از درخت سنجد و میوه آن در صنایع غذایی، بهداشتی، دارویی، عطرسازی و صنایع چوب استفاده می شود. نام علمی سنجد «Elaeagnusan gastifolial» است و رویشگاه این درخت بدلیل سازگاری آن با محیط‌های مختلف در اغلب نقاط کره زمین از جمله آمریکای شمالی، اروپای شرقی و غربی، آسیای مرکزی و شمالی و … است.
به طور کلی ۳ نوع درخت سنجد در دنیا وجود دارد که ۲ نوع هلاگنوس و هیپوفار در ایران موجودست. درخت سنجد هلاگنوس به دلیل درشتی میوه‌، قامت بلند، نداشتن خار و برگهای پهن به درخت سنجد هیپورفیا برتری دارد.
خواص درخت سنجد در تمام اندامهای آن منتشر شده است و ریشه، چوب، پوست و میوه آن دارای خواص دارویی و صنعتی متفاوتی است از پوست درخت سنجد یک ماده شیمیایی دارویی مهم به نام تتراهیدروآرمور - متیل - N استخراج می‌شود.
از برگ درخت سنجد آلکانویید استخراج می‌شود که در صنایع داروسازی کاربرد دارد. اسانس گل سنجد در صنایع داروسازی و آرایشی و عطرسازی بکار می‌رود.
درخت سنجد دارای ۳ قسمت برون بر (پوست قهوه‌ای رنگ)، میان‌بر (آردی شکل) و درون بر (هسته چوبی و سفت آن) است که قسمت میان‌بر و درون بر آن دارای ارزش غذایی فراوان است. در قسمت میان‌بر ۲ نوع قند گلوکز و فروکتوز، ۷ نوع چربی اشباع شده و اشباع نشده وجود دارد. در قسمت درون بر سنجد ۱۷ نوع آمینواسید و مقداری پروتئین وجود دارد که هر یک از این آمینواسیدها خواص دارویی بسیار مفیدی دارند بطوری که می‌توان گفت میوه سنجد یک میوه دارویی صفراست. این میوه در طب سنتی به عنوان تانن قابض است بنابراین در معالجه بیماریهای دندان، لثه و اسهال و در درمان زخم معده موثر است و می‌تواند از خونریزی جلوگیری کند. اگر آرد و هسته‌ میوه سنجد با هم آسیاب شود مصرف خوراکی آن بیماری آرتروز را درمان می‌کند.
  
نویسنده : فرزانه (ربابه)دریاباری ; ساعت ۱۱:٤۱ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٠/۱۱/٢٩
تگ ها : خواص سنجد

 

تتراکلرید کربن یکی از عوامل اصلی در ایجاد صدمات کبدی است، که برگ سنجد تلخ با داشتن خواص حفاظتی بهترین درمان برای اختلالات کبدی است.

 به نقل از پایگاه خبری هلث نیوز، سنجد تلخ به علت داشتن خاصیت ضد کلسترول اهمیت به سزایی دارد همچنین برگ این گیاه سرشار از انواع آنتی اکسیدانها بوده که برای جلوگیری از اختلالات کبدی مفید است.

این گزارش می افزاید: سنجد تلخ که در نواحی کوهستانی چین و روسیه رشد می کند سرشار از ویتامین C، E فلاونویدها و اسیدهای چرب ضروری است همچنین از برگ این گیاه به عنوان جوشانده برای درمان ناراحتیهای کبد استفاده می شود.

بر اساس این گزارش، محققان با آزمایش عصاره برگ سنجد تلخ بر روی موشهای مبتلا به اختلالات کبدی دریافتند این گیاه تاثیر حفاظتی در کبد داشتند و مانع صدمات جدی می شود.

این گزارش می افزاید، برگ سنجد تلخ از عامل صدمات جدی به کبد که همان تتراکلوراید کربن (CC14) جلوگیری می کند تتراکلراید کربن یکی از عوامل اصلی در ایجاد صدمات کبدی است که برگ سنجد تلخ با داشتن خواص حفاظتی بهترین درمان برای این اختلال است.

یادآور می شود، طبق بررسیهای انجام شده بر روی شش گروه مجزا از افراد اقدام به مطالعه اثر برگ سنجد تلخ به همراه تزریق تتراکلراید کربن کرده اند تا به این روش اثر برگ سنجد تلخ را مطالعه کنند و متوجه اثر حفاظتی این گیاه در مکانیزم کبد شدند

  
نویسنده : فرزانه (ربابه)دریاباری ; ساعت ۱۱:٤٠ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٠/۱۱/٢٩

 

 سنجد استخوان را محکم و دستگاه گوارش را تقویت می‌کند همچنین سرشار از فیبر است و گرسنگی را کاهش می‌دهد و خاصیت سیرکنندگی بالایی دارد.
 سنجد یکی از بهترین منابع غذایی گیاهی محسوب می‌شود.
 سنجد ) منبع غنی از کلسیم است و برای افرادی که دچار پوکی استخوان  هستند، بسیار مفید است و استخوان‌های افراد را محکم می‌کند.
 سنجد برای سلامتی دستگاه گوارش افراد بسیار مناسب است و افرادی که رژیم‌های لاغری دارند، می‌توانند سنجد را در برنامه غذایی خود قرار دهند.

 سنجد سرشار از فیبر است و گرسنگی را کاهش می‌دهد زیرا خاصیت سیر کنندگی بالایی دارد و در افرادی که مشکلات دستگاه گوارشی دارند، مفید است.
 بهتر است سنجد را به عنوان میان وعده استفاده کرد، سنجد دارای ترکیباتی مانند فیتکمیکال‌ها است که آنتی‌اکسیدان خوبی است.

  
نویسنده : فرزانه (ربابه)دریاباری ; ساعت ۱۱:۳٤ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٠/۱۱/٢٩
تگ ها : خواص سنجد

 

از کشورها به ویژه در میان خانواده های ایرانی مصرف آجیل خصوصاً انواع تخمه ها در اعیاد،تفریحات و شب نشینی ها جایگاه ویژه ای دارد و متخصصان علوم غذایی نیز مصرف متعادل آن را به عنوان یک میان وعده سالم و با ارزش تغذیه ای بالا توصیه می نمایند. به طور کلی تخمه ها منبع عمده چربی هستند؛ چه به هنگام رسیدن، مقدار زیادی از نشاسته خود را از دست داده و به میزان چربی آن ها افزوده می شود. میزان چربی و نوع اسید چرب اشباع و غیر اشباع هستند. تخمه ها نظیر ماهی ها از نظر امگا -3 غنی هستند. امگا-3 موجود در تخمه ها به کاهش بی نظمی های ضربان قلب، تری گلیسرید خون، خطرات تشکیل لخته، سرعت سخت شدن شرایین، خطر فشار خون () بالا و کاهش سرطان و اختلالات رفتاری در جوانان کمک شایانی می کند.هم چنین تخمه ها از منابع خوب پروتیین نیز به شمار می روند و کربوهیدرات های موجود در انواع آن ها به صورت مخلوطی از نشاسته، سوکروز و مقادیر کمی گلوکز و فروکتوز می باشد. از نظر املاح و ویتامین ها منبع غنی از ویتامین های گروه «ب» خصوصاً اسید فولیک می باشند. به طور کلی تخمه ها فاقد ویتامین «ث» بوده و یا دارای مقدار بسیار جزیی از این ویتامین می باشند. از نظر املاح معدنی نیز مناسب هستند وعناصری مانند پتاسیم، منیزیم، مس، روی، منگنز، کروم و آهن در انواع آن ها به مقدار مختلف یافت می شود. هم چنین انواع تخمه ها دارای مقادیر قابل توجهی پلی ساکارید غیر نشاسته ای (فیبرهستند. اگرچه تخمه ها از هر نوع فیبر ) محلول و نامحلول غنی هستند ولی به طور کلی عمده میزان فیبر ) نامحلول بالاتری دارند. لذا، مصرف متعادل آن ها برای افرادی که از یبوست، بیماری های التهابی، سرطان روده بزرگ،‌افزایش چربی و فشار خون) رنج می برند بسیار مطلوب می باشد. در زیر به خواص شفا بخش برخی از انواع تخمه ها اشاره می نماییم.
خواص تخمه آفتاب گردانتخمه آفتابگردان بسیار مقوی بوده و در 100 گرم آن 580 کالری انرژی نهفته است. دارای 24 درصد مواد پروتئینی، 47 درصد روغن،‌ 20 درصد کربوهیدرات و سرشار از فسفر،‌پتاسیم،‌آهن، کلسیم، منیزیم و ویتامین «آ»، «ب» و «ای» می باشد. با خوردن 100 گرم تخمه کدو نیمی از نیاز روزانه بدن به منگنز،‌منیزیم و فسفر تأمین می شود و می تواند برای سالمندان که در معرض پوکی استخوان قرار دارند آجیل مناسبی باشد. به علاوه تخمه کدو در حفظ سلامت پروستات نقش ضد التهابی ایفا کند. تخمه کدو تنبل بهترین منبع منیزیم است و دانشمندان دریافته اند که سطح بالای آن منیزیم در خون تا 40 درصد احتمال مرگ زودرس را کاهش می دهد. در پاییز که فصل کدوتنبل است می توانید تخمه آن راخشک کنید و این دانه را به برنامه غذایی روزانه خود اضافه نمایید. در هر 30 گرم دانه برشته شده کدو تنبل 150 میلی گرم منیزیم نهفته است. تخمه کدو دارای اثر و خاصیت تسکین دهنده اعصاب بوده و خواب آور می باشد؛دردهای تورمی به ویژه در مجاری ادرار را تسکین داده و بر روی کلیه ها و غدد فوق کلیوی اثر بسیار مفید و مساعدی دارد. در ضمن تخم کدو ملین و مدر بوده و برای رفع یبوست و سوء هاضمه به کار می رود. برخلاف افکار عمومی تخمه کدو دفع کننده کرم بوده و باعث افزایش و تقویت حافظه می گردد. تخمه کدوی کاغذی نیز سرشار از فیتوسترول و ویتامین «ای» و اسیدهای چرب لینولئیک می باشد و برای ورم پروستات و سوزش مجاری ادرار استفاده می شود.
خواص تخمه هندوانهدر 100 گرم تخمه هندوانه 590 کالری انرژی و در 10 عدد کالری آن 5 کالری انرژی نهفته است.ترکیبات موجود در این تخمه نظیر انواع دیگر است و مصرف متعادل آن می تواند از کم خونی، بی اشتهایی،‌سوء جذب و التهاب جلوگیری نماید. این تخمه بیشتر به نام تخمه جابانی معروف است و کلسیم آن در بین زنان یائسه جهت پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان مفید به نظر می رسد. تخمه جابانی بسته به گونه های مختلف هندوانه دارای اندازه های ریز و درشت بوده و می توان آن را به صورت بو داده در طعم های نمکی و گلپر به مصرف رسانید.
خواص تخمه خربزهمغز خربزه بو داده طبیعت گرم داشته و دارای چربی، پروتئین، آهن، ویتامین «ای» و فیبر ) می باشد. تخمه خربزه بو داده ادرار آور، نرم کننده و افزایش دهنده میل جنسی می باشد و برای سرفه ها و درد سینه و حلق و تب های شدید مفید است. تخمه خربزه از بروز کم خونی های گوناگونی جلوگیری کرده و دارای خاصیت آنتی اکسیدان می باشد.
مضرات بو دادن نامناسب تخمه هابو دادن یکی از روش های آماده سازی تخمه ها و نوعی روش پخت با حرارت خشک است که برای ایجاد عطر و طعم مطلوب تر انجام می شود. اما نکته قابل توجه این جاست که استفاده از حرارت نامناسب و بالا می تواند منجر به کاهش مواد مغذی حساس در این محصول گشته و ویتامین هایی را که در برابر حرارت ناپایدار هستند تخریب کند. در اثر حرارت بالا ویتامین «ث» به آسانی از بین می رود و از میان ویتامین های گروه «ب» نیز ویتامین «ب 1» راحت تر از بقیه تخریب می شود. در اثر حرارت نامطلوب چربی تخمه نیز دستخوش تغییرات نامطلوب گشته و روغن مفید آن به روغنی مضر تبدیل می شود. پروتیین و کربوهیدرات های آن نیز به علت قهوه ای شدن افت تغذیه ای می نمایند. البته بد نیست که چربی تخمه در برابر حرارت ملایم مقاوم است و با وجود آن که تیره رنگ می شود به مقدار کم تجزیه می گردد. مگر این که درجه حرارت خیلی بالا باشد که در این صورت با تشکیل مواد سمی که بوی تند نامطلوبی دارد شروع به تجزیه شدن و سوختن می کنند. لذا به توصیه کارشناسان علوم غذایی همیشه از آجیل های بو نداده استفاده کنید و یا در صوت لزوم، بو داده آن را از مراکز معتبر وزارت بهداشت و دارای مجوز بهداشتی و تاریخ مصرف هستند تهیه نمایید.
نحوه نگهداریبه توصیه متخصصان،‌گرما، رطوبت و مدت زمان طولانی همگی از عوامل مهم فساد انواع آجیل خصوصا تخمه ها به شمار می آیند. وجود هر گونه بوی نامطبوع، طعم تلخ و تند، ترشیدگی، آثار کپک زدگی،‌ حفره دار بودن، وجود بقایای حشرات مرده و زنده همگی از نشانه های کهنگی و فساد تخمه هاست.هنگامی که تخمه در شرایط نامناسب قرار گیرند آلوده به نوعی قارچ به نام آسپرژیلوس می شوند. این قارچ با تولید نوعی سم به نام آفلاتوکسین باعث بروز سرطان کبد در مصرف کننده می گردد. از سوی دیگر هم اکنون به کار بردن هر نوع رنگ حتی مجاز خوراکی بر روی تخمه ها ممنوع است مگر رنگ هایی نظیر: رنگ زعفران ) و زردچوبه که طبیعی دانسته شده است.توصیهدرمصرف انواع تخمه ها محتاط باشید چرا که زیاده روی در مصرف آن ها به دلیل چربی و کالری بالا منجر به اضافه وزن گشته و نمک به کار رفته در‌آن جهت طعم دارشدن منجر به افزایش فشار خون ) و برخی عوارض دیگر در بدن خواهد شد. لذا بهتراست از آجیل هایی استفاده نمایید که طعم دیگری به غیر از شوری برای آن ها در نظر گرفته شده است.نکته مفید: مغزها حاوی مواد مغذی مختلفی از جمله پروتیین ها،‌کربوهیدرات ها، مواد معدنی و برخی ویتامین ها مانند ویتامین های «ب» کمپلکس می باشد.

  
نویسنده : فرزانه (ربابه)دریاباری ; ساعت ۱٢:٢٢ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٠/۱۱/۱٥

 

بسیاری از کشورها به ویژه در میان خانواده های ایرانی مصرف آجیل خصوصاً انواع تخمه ها در اعیاد،تفریحات و شب نشینی ها جایگاه ویژه ای دارد و متخصصان علوم غذایی نیز مصرف متعادل آن را به عنوان یک میان وعده سالم و با ارزش تغذیه ای بالا توصیه می نمایند. به طور کلی تخمه ها منبع عمده چربی هستند؛ چه به هنگام رسیدن، مقدار زیادی از نشاسته خود را از دست داده و به میزان چربی آن ها افزوده می شود. میزان چربی و نوع اسید چرب اشباع و غیر اشباع هستند. تخمه ها نظیر ماهی ها از نظر امگا -3 غنی هستند. امگا-3 موجود در تخمه ها به کاهش بی نظمی های ضربان قلب، تری گلیسرید خون، خطرات تشکیل لخته، سرعت سخت شدن شرایین، خطر فشار خون () بالا و کاهش سرطان و اختلالات رفتاری در جوانان کمک شایانی می کند.هم چنین تخمه ها از منابع خوب پروتیین نیز به شمار می روند و کربوهیدرات های موجود در انواع آن ها به صورت مخلوطی از نشاسته، سوکروز و مقادیر کمی گلوکز و فروکتوز می باشد. از نظر املاح و ویتامین ها منبع غنی از ویتامین های گروه «ب» خصوصاً اسید فولیک می باشند. به طور کلی تخمه ها فاقد ویتامین «ث» بوده و یا دارای مقدار بسیار جزیی از این ویتامین می باشند. از نظر املاح معدنی نیز مناسب هستند وعناصری مانند پتاسیم، منیزیم، مس، روی، منگنز، کروم و آهن در انواع آن ها به مقدار مختلف یافت می شود. هم چنین انواع تخمه ها دارای مقادیر قابل توجهی پلی ساکارید غیر نشاسته ای (فیبرهستند. اگرچه تخمه ها از هر نوع فیبر ) محلول و نامحلول غنی هستند ولی به طور کلی عمده میزان فیبر ) نامحلول بالاتری دارند. لذا، مصرف متعادل آن ها برای افرادی که از یبوست، بیماری های التهابی، سرطان روده بزرگ،‌افزایش چربی و فشار خون) رنج می برند بسیار مطلوب می باشد. در زیر به خواص شفا بخش برخی از انواع تخمه ها اشاره می نماییم.
خواص تخمه آفتاب گردانتخمه آفتابگردان بسیار مقوی بوده و در 100 گرم آن 580 کالری انرژی نهفته است. دارای 24 درصد مواد پروتئینی، 47 درصد روغن،‌ 20 درصد کربوهیدرات و سرشار از فسفر،‌پتاسیم،‌آهن، کلسیم، منیزیم و ویتامین «آ»، «ب» و «ای» می باشد. با خوردن 100 گرم تخمه کدو نیمی از نیاز روزانه بدن به منگنز،‌منیزیم و فسفر تأمین می شود و می تواند برای سالمندان که در معرض پوکی استخوان قرار دارند آجیل مناسبی باشد. به علاوه تخمه کدو در حفظ سلامت پروستات نقش ضد التهابی ایفا کند. تخمه کدو تنبل بهترین منبع منیزیم است و دانشمندان دریافته اند که سطح بالای آن منیزیم در خون تا 40 درصد احتمال مرگ زودرس را کاهش می دهد. در پاییز که فصل کدوتنبل است می توانید تخمه آن راخشک کنید و این دانه را به برنامه غذایی روزانه خود اضافه نمایید. در هر 30 گرم دانه برشته شده کدو تنبل 150 میلی گرم منیزیم نهفته است. تخمه کدو دارای اثر و خاصیت تسکین دهنده اعصاب بوده و خواب آور می باشد؛دردهای تورمی به ویژه در مجاری ادرار را تسکین داده و بر روی کلیه ها و غدد فوق کلیوی اثر بسیار مفید و مساعدی دارد. در ضمن تخم کدو ملین و مدر بوده و برای رفع یبوست و سوء هاضمه به کار می رود. برخلاف افکار عمومی تخمه کدو دفع کننده کرم بوده و باعث افزایش و تقویت حافظه می گردد. تخمه کدوی کاغذی نیز سرشار از فیتوسترول و ویتامین «ای» و اسیدهای چرب لینولئیک می باشد و برای ورم پروستات و سوزش مجاری ادرار استفاده می شود.
خواص تخمه هندوانهدر 100 گرم تخمه هندوانه 590 کالری انرژی و در 10 عدد کالری آن 5 کالری انرژی نهفته است.ترکیبات موجود در این تخمه نظیر انواع دیگر است و مصرف متعادل آن می تواند از کم خونی، بی اشتهایی،‌سوء جذب و التهاب جلوگیری نماید. این تخمه بیشتر به نام تخمه جابانی معروف است و کلسیم آن در بین زنان یائسه جهت پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان مفید به نظر می رسد. تخمه جابانی بسته به گونه های مختلف هندوانه دارای اندازه های ریز و درشت بوده و می توان آن را به صورت بو داده در طعم های نمکی و گلپر به مصرف رسانید.
خواص تخمه خربزهمغز خربزه بو داده طبیعت گرم داشته و دارای چربی، پروتئین، آهن، ویتامین «ای» و فیبر ) می باشد. تخمه خربزه بو داده ادرار آور، نرم کننده و افزایش دهنده میل جنسی می باشد و برای سرفه ها و درد سینه و حلق و تب های شدید مفید است. تخمه خربزه از بروز کم خونی های گوناگونی جلوگیری کرده و دارای خاصیت آنتی اکسیدان می باشد.
مضرات بو دادن نامناسب تخمه هابو دادن یکی از روش های آماده سازی تخمه ها و نوعی روش پخت با حرارت خشک است که برای ایجاد عطر و طعم مطلوب تر انجام می شود. اما نکته قابل توجه این جاست که استفاده از حرارت نامناسب و بالا می تواند منجر به کاهش مواد مغذی حساس در این محصول گشته و ویتامین هایی را که در برابر حرارت ناپایدار هستند تخریب کند. در اثر حرارت بالا ویتامین «ث» به آسانی از بین می رود و از میان ویتامین های گروه «ب» نیز ویتامین «ب 1» راحت تر از بقیه تخریب می شود. در اثر حرارت نامطلوب چربی تخمه نیز دستخوش تغییرات نامطلوب گشته و روغن مفید آن به روغنی مضر تبدیل می شود. پروتیین و کربوهیدرات های آن نیز به علت قهوه ای شدن افت تغذیه ای می نمایند. البته بد نیست که چربی تخمه در برابر حرارت ملایم مقاوم است و با وجود آن که تیره رنگ می شود به مقدار کم تجزیه می گردد. مگر این که درجه حرارت خیلی بالا باشد که در این صورت با تشکیل مواد سمی که بوی تند نامطلوبی دارد شروع به تجزیه شدن و سوختن می کنند. لذا به توصیه کارشناسان علوم غذایی همیشه از آجیل های بو نداده استفاده کنید و یا در صوت لزوم، بو داده آن را از مراکز معتبر وزارت بهداشت و دارای مجوز بهداشتی و تاریخ مصرف هستند تهیه نمایید.
نحوه نگهداریبه توصیه متخصصان،‌گرما، رطوبت و مدت زمان طولانی همگی از عوامل مهم فساد انواع آجیل خصوصا تخمه ها به شمار می آیند. وجود هر گونه بوی نامطبوع، طعم تلخ و تند، ترشیدگی، آثار کپک زدگی،‌ حفره دار بودن، وجود بقایای حشرات مرده و زنده همگی از نشانه های کهنگی و فساد تخمه هاست.هنگامی که تخمه در شرایط نامناسب قرار گیرند آلوده به نوعی قارچ به نام آسپرژیلوس می شوند. این قارچ با تولید نوعی سم به نام آفلاتوکسین باعث بروز سرطان کبد در مصرف کننده می گردد. از سوی دیگر هم اکنون به کار بردن هر نوع رنگ حتی مجاز خوراکی بر روی تخمه ها ممنوع است مگر رنگ هایی نظیر: رنگ زعفران ) و زردچوبه که طبیعی دانسته شده است.توصیهدرمصرف انواع تخمه ها محتاط باشید چرا که زیاده روی در مصرف آن ها به دلیل چربی و کالری بالا منجر به اضافه وزن گشته و نمک به کار رفته در‌آن جهت طعم دارشدن منجر به افزایش فشار خون ) و برخی عوارض دیگر در بدن خواهد شد. لذا بهتراست از آجیل هایی استفاده نمایید که طعم دیگری به غیر از شوری برای آن ها در نظر گرفته شده است.نکته مفید: مغزها حاوی مواد مغذی مختلفی از جمله پروتیین ها،‌کربوهیدرات ها، مواد معدنی و برخی ویتامین ها مانند ویتامین های «ب» کمپلکس می باشد.

  
نویسنده : فرزانه (ربابه)دریاباری ; ساعت ۱٢:۱٤ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٠/۱۱/۱٥