اسانسهای موجود در این فرآورده دارای اثرات ضد التهاب، خلط آور و ضد عفونی کننده می باشند. به نظر می رسد اثرات ضد میکروبی اکالیپتول روی باکتریهای گرم مثبت بیشتر بوده بخصوص باسیلوس ساب تیلیس و میکروکوکوس گلوتامیوس به آن حساستر می باشند. آزمایشات Invitro نشان داده است که کورستین و هایپروزید موجود در اکالیپتوس اثرات ضد ویروس آنفلوانزا تیپ A دارند.
● موارد منع مصرف:
این فرآورده در بیماران مبتلا به تب بالا، سرفه های مداوم و خون ریزی دستگاه تنفس ممنوعیت مصرف دارد.
● عوارض جانبی:
تیمول موجود در این فرآورده ممکن است باعث تحریک غشا مخاطی گردد.
● نکات قابل توصیه:
▪ این دارو باید به صورت بخور مصرف شود و از خوردن آن اکیداً خودداری گردد.
▪ در خلال بخور دادن چشمها باید بسته باشند.
▪ سرفه های مداوم ممکن است نشانگر یک بیماری جدی باشد در صورت تداوم نشانه های بیماری مصرف دارو را قطع و به پزشک مراجعه نمایند.
● مقدار مصرف:
روزانه چند بار، هر بار یک قاشق سوپخوری از محلول را در یک ظرف مناسب آب داغ (در حال جوشیدن نباشد) ریخته و به مدت ۵-۱۰ دقیقه، در حالی که چشمها بسته است، بخور داده شود.
● اشکال دارویی:
محلول در شیشه های ۶۰ میلی لیتری
● موارد مصرف:
این فرآورده برای برطرف نمودن نشانه های سرماخودرگی، سرف و احتقاق بینی بکار می رود.
● اجزاء فرآورده:
بخور اکالیپتوس از اجزاء زیر تشکیل شده است:
▪ اسانس اکالیپتوس %۰/۱ ▪ اسانس آویشن %۰/۱▪ اسانس رازیانه %۰/۱ اسانس نعناع %۰/۴ ▪ تنتور اکالیپتوس تا %۱۰۰ .
● مواد مؤثره:
روغن های فرار نظیر سینئول (اکالیپتول)، منتول، تیمول و فلاونویید کورستین.

هشدار وزارت بهداشت درباره بخور اکالیپتوس
مصرف مقادیر اندک آن بسیار کشنده است.

مدیرکل اطلاع رسانی معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت با اعلام این که با شروع فصل سرما مواردی از مسمومیت به علت استفاده از بخور اوکالیپتوس به جای شربت‌های دارویی خوراکی گزارش شده است، گفت: خوردن حجم اندکی از این بخور (در حد 5 میلی لیتر) با خطر مرگ همراه است.

دکتر علی صفا در گفت و گو با ایسنا ‌با اشاره به شباهت ظاهری بسته بندی بخور اوکالیپتوس با شربت‌هایی در حجم 60 سی سی و اکثرا با کاربرد رفع احتقان و ضد سرفه اظهار کرد: اگرچه توضیحات و هشدارهای لازم به میزان کافی بر روی بسته بندی‌های آنان درج شده است اما شاید برخی افراد کم سواد و یا کم توجه، فقط به شباهت ظاهری بسته‌بندی‌ها اکتفا کنند.

وی، با بیان این که مرکز ثبت عوارض جانبی و ناخواسته داروی وزارت بهداشت مواردی از مسمومیت‌های ناشی از مصرف بخور اوکالیپتوس به جای شربت‌های خوراکی گزارش کرده است، گفت: مصرف مقادیر اندک آن بسیار کشنده است.
به نظر می‌رسد با توجه به مخاطرات جدی مصرف خوراکی این فرآورده ضرورت دارد، نهادهای مسئول با اتخاذ تدابیر مناسب و دستورالعمل‌هایی نسبت به تمایز بسته بندی‌ محصولات دارویی خوراکی از غیر خوراکی - حداقل برای رفع اشتباه برای کودکان و افراد کم سواد یا کم توجه - اقدام کنند.

- محدوده‌‌ی میزان سمی محلول اکالیپتوس در مسمومیت خوراکی از مقادیرml 4 تا ml 480 و در برخی منابع دوز کشنده در بزرگسالان بینml/kg 05/0 تا 5/0 ذکر شده است و این به آن معنا می‌باشد که خطر بروز مسمومیت و حتی مرگ با مقادیر کم خوراکی هم وجود دارد. گر چه ممکن است برخی از کودکان پس از خوردن محلول اکالیپتوس بدون علامت باشند ولی گزارش شده است که مصرف خوراکی کمتر از یک قاشق چایخوری هم ممکن است سبب بروز علائم مسمومیت حاد در بیمار مسموم شود.

2- استفراغ، آسپیراسیون و کاهش هوشیاری، از عمده‌ترین خطراتی هستند که پیش روی فرد مسموم می‌باشند.

3- بیمار مسموم ممکن است طیف وسیعی از عوارض و علائم بالینی را نشان دهد که از آن جمله به موارد زیر می‌توان اشاره نمود: علائم CNS شامل کاهش سطح هوشیاری، تشنج و خواب آلودگی (در برخی موارد ممکن است کوما پس از 10 دقیقه بروز نماید). نکته‌ی بسیار مهم، اثر تضعیف کنند‌ه‌ی این ماده روی CNS است. این اثر در مواردی با شروع سریع، در طی 30 دقیقه‌ی نخست و در مواردی به صورت تأخیری، در طی 4 ساعت اول بعد از مصرف خوراکی اتفاقی می‌افتد و ممکن‌است موجب تنگی نفس، آپنه و کوما در بیمار گردد. اثر تضعیف کننده‌ی اکالیپتوس روی CNS ممکن است تا 3 روز بعد ازخوردن این ماده ادامه داشته باشد.

4- علائم مسمومیت گوارشی که معمولاً جزو اولین علائم هستند، شامل درد ناحیه‌ی‌ اپی گاستر، اسهال و استفراغ می‌باشد. از آنجا که ممکن است بیمار در شرایط کاهش سطح هوشیاری یا خواب آلودگی دچار استفراغ شود، این حالت به دلیل احتمال بروز آسپیراسیون، بسیار خطرناک است. محلول اکالیپتوس دارای جذب بالایی از دستگاه گوارش می‌باشد و مصرف همزمان شیر و یا غذا با این ماده، سبب افزایش جذب آن خواهد شد. لذا نباید به بیمار شیر خورانده شود.

5- علائم تنفسی شامل تنگی نفس، وقفه‌ی تنفسی، سیانوز، برونکواسپاسم، ادم ریوی، تاکی‌پنه و تنفس نامنظم و سطحی می‌باشد. بیماران هوشیار معمولاً از احساس خفگی شکایت دارند.

6- از دیگر علائم می‌توان به ضعف عضلات و آتاکسی، میوز یا میدریاز، تاکیکاردی، کاهش فشار خون، عدم تعادل ،کوما و حتی مرگ اشاره کرد.

7- اقدامات درمانی لازم در مسمومیت با اکالیپتوس، به صورت علامتی- حمایتی می‌باشد و آنتی‌ دوت اختصاصی جهت درمان این نوع مسمومیت وجود ندارد. بیمار باید از نظر وضعیت ریوی، مغز و اعصاب و عروق قلبی تحت نظر باشد. به طور کلی اقدامات اصلی شامل این موارد می‌باشد: انتقال سریع بیمار به یک مرکز درمان مسمومیتها (صرف نظر از داشتن یا نداشتن علائم بالینی و مقدار مصرف)، انجام اقدامات اولیه و نگهدارنده، درمان عوارض و علائم به وجود آمده برحسب موارد بروز هر کدام از آنها.

یاد آوری مهم:

عدم انجام هرگونه اقدامی جهت تحریک به استفراغ.

8- به دلیل وجود خطر آسپیراسیون، چنانچه حذف سم از بدن بیمار، بدون حفاظت مجاری تنفسی صورت گیرد، خود ممکن است خطرساز باشد. بهترین روش در مسمومیت‌های همراه با علائم ناچیز یا متوسط، تحت نظر قراردادن بیمار می‌باشد (بهتر است بیماران بدون علامت، تا 6 ساعت تحت نظر باشند). در ابتدا عملکرد ریوی فرد مسموم باید ضمن انجام رادیوگرافی ریه بررسی شود و در صورت عدم وجود مشکل ریوی، 6 ساعت پس از خوردن محلول اکالیپتوس، رادیوگرافی ریه تکرار گردد.

9- لاواژ گوارشی با احتیاط و با تجویز زغال فعال (در صورت مصرف مقادیر بالا از محلول اکالیپتوس) تنها باید در شرایط بیهوشی عمومی و با انتوباسیون داخل تراشه صورت گیرد. گر چه هنوز اثر بخشی زغال فعال در کاهش جذب سم از بدن بیمار مسموم در حال بررسی است.

10- معمولاً بهبودی به سرعت و در طی 24 ساعت صورت می‌گیرد، که بهتر است بیمار در طی این مدت تحت نظر باشد. این مطلب به خصوص در مواردی که میزان ماده‌ی خورده شده زیاد است و یا اینکه بیمار از نظر سن (کودکان و افراد مسن) و یا ابتلا به یک بیماری زمینه‌یی، بیشتر در معرض خطر می‌باشد، از اهمیت ویژه‌یی برخوردار است.

   منبع..وزارت بهداشت

  
نویسنده : فرزانه (ربابه)دریاباری ; ساعت ٢:٠٦ ‎ب.ظ روز ۱۳۸٩/۱۱/٢٤

 

رنگ سبز
رنگی است آرامش بخش و با دیدن این رنگ شما احساس آرامش میکنید و از وجودش لذت میبرید و جالب اینجاست که همین رنگ زیبا و آرامش بخش علاوه بر این که شما را در ظاهر جذب میکند و شما از آن لذت میبرید خواص درمانی بسیاری نیز دارد و برای جسمتان مفید است. در واقع هر چیز سبزی که شما میبینید این خاصیت را داراست و این در مورد میوه ها و سبزیجات سبز رنگ نیز صادق است. این رنگ برای افراد عصبی و نا آرام بسیار مفید است. رنگ سبز خاصیت ضد عفونی کننده دارد و مناسب برای بیماریهای قلبی عروقی و بیماریهای روده ای (یبوست)، معده (سوءهاضمه،زخم معده و...)، کلیه (سنگ کلیه و ناراحتیهای مجاری ادراری)، ریه (مشکلات تنفسی، آسم و ...) و رحم میباشد.
این رنگ برای درمان زخمهای عمیق سوختگیهای شدید نیز موثر است. این خواص در میوه ها و سبزیجاتی که سبز رنگ هستند به وفور یافت میشود. تحقیقات نشان داده میوه ها و سبزیجات سبز رنگ خاصیت ضدعفونی کنندگی دارند و در هضم غذا و جذب آن موثرند.
میوه ها و سبزیجات سبز رنگ برای افرادی که از بیماریهای عصبی رنج میبرند توصیه شده است. سبزیجات سبز رنگ همچنین در درمان زخمهای عمیق و سوختگی ها و بیماری های ریوی و کلیوی بسیار موثر است و در بهبود بیماریهای قلبی مصرف فراوان دارد. مثلا جعفری دارای خواص ضد عفونی کننده خون و دستگاه گوارش میباشد. جعفری موجب تحریک عضلات روده و رحم میشود و مناسب برای معده و هضم غذاست. برگ این گیاه مناسب برای زخمهای عمیق است و جوشانده آن مناسب برای بیماریهای کلیوی و مجاری ادرار است.

انگور سبز
این میوه مناسب برای بیماریهای اعصاب است.مواد غذایی موجود در انگور به هضم غذا و جذب آن در معده کمک فراوانی میکند و در درمان بیماریهای سوءهاضمه، سل ریوی، مشکلات کلیوی (سنگ کلیه) و یبوست کمک فراوانی میکند. همچنین باعث دفع سموم و مواد زائد از بدن میشود. آب انگور مغذی عضله قلب است. انگور اختلالات قلبی حاصله از ازدیاد فشارخون را از بین میبرد و دارای اثر تقویت کننده قلب است.
انگور موجب ازدیاد ترشح صفرا میشود و عمل هضم را تحریک و تسریع میبخشد و تخمیرهای رودهای را کاهش میدهد.

کاهو
کاهو در درمان تپش قلب و سرفه و مشکلات ریوی موثر است. همچنین آرام کننده اعصاب است. کاهو برای دفع مواد زاید در روده ها و جلوگیری از یبوست مناسب است. از جوشانده کاهو میتوان برای درمان سوختگیها و زخمها استفاده کرد.

لوبیا سبز
از لوبیا سبز برای درمان کسالتهای شدید کلیوی استفاده میشود. این سبزی همچنین در درمان بیماریهای قلبی نیز موثر است. وجود فسفر در لوبیا برای اعصاب مفید است. خرده شده و یا پوره شده دانه لوبیا به عنوان ضماد برای مواضع سوختگی و سایر التهابات پوستی و زخمها موثر است.

ترخون
ترخون به دلیل داشتن اسانسهای معطر در خود مجاری دستگاه گوارشی را ضدعفونی میکند و محرک مناسبی برای معده به شمار میرود.این سبزی برای بیماریهای رحم و تسهیل جریان خون قاعدگی بسیار موثر است.


رنگ قرمز
رنگی است محرک و اشتهاآور. رنگی پر انرژی که همین خصوصیات در مواد غذایی قرمز رنگ هم دیده میشود. معمولا ما برای خوردن خوراکیهایی با رنگ قرمز بسیار راغب هستیم.
این رنگ و در واقع میوه ها و سبزیجات قرمز رنگ علاوه بر این که افزایش دهنده اشتها هستند، برای افراد کم خون و افرادی که کمبود آهن دارند بسیار مناسب است. همچنین در درمان عفونتها و سوختگیهای شدید بسیار موثر است و معمولا این گونه میوه ها و سبزیجات در درمان بیماریهای ریوی، مشکلات روده (یبوست) و رحم به کار برده میشود. مواد غذایی قرمز رنگ بسیار پر انرژی بوده و در تقویت قلب و افزایش فشار خون و غلظت خون بسیار مفید و تقویتکننده روده و کبد است.

گیلاس
تقویت کننده و انرژی زا. تنظیم کننده کبد و مناسب برای رفع یبوست و اشتها آور، دفع کننده مواد زائد و سموم از بدن.

توت فرنگی
در درمان سل ریوی بسیار سودمند است و همچنین در درمان عفونتهای روده.

انار
جلوگیری از تنگی نفس. مناسب برای روده و تصفیه کننده خون.

انگور فرنگی
موثر در درمان تبهای عفونی، محرک اشتها و رفع یبوست.

شاتوت
تصفیه کننده خون، مناسب برای بیماریهای کم خونی و مشکلات ریوی.

فلفل قرمز
تحریک قوای هاضمه، مناسب برای خونریزیهای رحم، رفع فلج، رفع یبوست و بیماریهای روده.


رنگ نارنجی
رنگی جذاب و سر زنده و شاداب، که در نهایت جذابیت و جلب توجه احساس زدگی ایجاد نمیکند. سبزیجات و میوه های نارنجی رنگ و کلا هر شی نارنجی رنگ در افزایش شیر مادران بسیار موثر است. مواد غذایی نارنجی رنگ بسیار انرژی زا است و محرک مناسبی برای اعصاب و سودمند برای مشکلات تنفسی و ضد سرفه، ضد آسم و سل ریوی هستند و در درمان سنگ کلیه و کیسه صفرا و بیماریهای معده و روده موثر هستند.

هویج
افزایش شیر مادر، مناسب برای درمان اختلالات شدید روده ای، بهبود دهنده زخمهای دستگاه گوارش، رفع کننده یبوست، ضدعفونی کننده روده، تقویت کننده اعصاب و انرژی زا و موثر در بهبود عفونتهای ریوی.

پرتقال و نارنگی
تقویت کننده دستگاه عصبی، عضلات و غدد، مناسب برای رفع اختلالات دستگاه گوارش، کبد و روده ها.

زالزالک
مناسب برای درمان بیماریهای روده و رفع کم خونی.


رنگ زرد
رنگی شادی آفرین، درخشان، زنده و محرک. سبزیجات و میوه های زردرنگ معمولا اشتها آور و در عین حال مناسب برای هضم غذا میباشند. میوه جات و سبزیهای زردرنگ تصفیه کننده کبد و روده ها و کلیه هاست. این مواد غذایی در درمان بیماریهای معده (ورم معده) کیسه صفرا یبوست و فشار خون و همین طور مشکلات ریوی مناسب هستند و در تقویت غدد لنفاوی قلب موثرند و بسیار انرژی زا میباشند و محرک اعصاب.

زردآلو
سرشار از انرژی، موثر در درمان یبوست، کاهش دهنده افسردگی و تقویت کننده اعصاب.

آناناس
تقویت کننده روده، نیرو بخش، مناسب برای هضم غذا و موثر در بیماریهای ریه.

به
تقویت کننده اعصاب و قلب، موثر در درمان بیماریهای ریوی و سل. همچنین در درمان ورم معده و روده از این میوه استفاده میشود.

گلابی
از بین برنده ضعف و بیحالی، تقویت کننده اعصاب، رفع تنبلی روده ها، رفع یبوست و بیماریهای رودهای و معده، موثر در درمان سل ریوی، از بین برنده سنگ کلیه.

آلو
انرژی زا و از بین برنده کمخونی و ضعف و سستی، برطرف کننده یبوست، محرک اعصاب، مناسب برای کلیه ها.

سیب زرد
انرژی ساز، ضد عفونی کننده قوی روده و مناسب برای تقویت روده ها و معده، محرک کلیه ها و مناسب برای سنگ کلیه و مجاری ادرار، تقویت کننده اعصاب، رفع کننده یبوست و اسهال، مناسب برای اختلالات تنفسی.

  
نویسنده : فرزانه (ربابه)دریاباری ; ساعت ۱۱:۱٢ ‎ق.ظ روز ۱۳۸٩/۱۱/٢۱